KSCWielsbekelogo

Geschiedenis

Sporting Club Wielsbeke werd opgericht in 1960. De club ontstond uit verschillende amateurclubjes in een plaatselijke wijkencompetitie en lokale ploegen uit het bedrijvenvoetbal. Eerst werd er nog in liefhebbersverband gespeeld, maar al gauw sloot men zich aan bij de Belgische Voetbalbond. De club ging van start in Vierde Provinciale, de laagste provinciale reeks.

 

Een decennium lang bleef de club daar hangen. In 1971 haalde de club, na een testmatch tegen Oostduinkerke, uiteindelijk promotie. De club maakte in het begin van de jaren 70 sterke opgang, want na twee seizoenen in Derde Provinciale pakte de club daar de titel in zijn reeks in 1973, en promoveerde verder naar Tweede Provinciale. Ook daar was men succesvol, want na slechts één seizoen promoveerde de club naar de hoogste provinciale afdeling, de Eerste Provinciale.

Kampioen1972-1973
1985-1986Bevordering

Het eerste seizoen in de hoogste provinciale afdeling was nog moeilijk en Wielsbeke zakte nog even terug naar Tweede. Het jaar erop pakte de club daar echter de titel, en kon zich nu voor langere tijd in Eerste Provinciale handhaven. In 1983 pakte men daar uiteindelijk de titel en promoveerde SC Wielsbeke naar de nationale reeksen. Voor de rest van de jaren 80 bleef de club in vierde Klasse spelen.

Tijdens de jaren '90 zakte men terug naar provinciale, bij het begin van de 21ste eeuw ging men wat op en neer tussen het nationaal en provinciaal voetbal.

In 2000 fusioneerde club met SK Ooigem. Die club was opgericht in 1982, bij de voetbalbond aangesloten met stamnummer 8826 en actief in de laagste provinciale reeks. De fusieclub speelde gewoon verder als SC Wielsbeke. Voortaan speelden de diverse jeugdelftallen zowel op Hernieuwenburg in Wielsbeke als op Leieland in Ooigem.

 

In het seizoen 2007/08 werd Wielsbeke kampioen in 4de Klasse A, na ook het behalen van de derde periodetittel, waarbij de club 28 op 30 haalde. Aan de winterstop stond men nog in de tweede kolom van de rangschikking en dat op meer dan 10 punten van de toenmalige leider VG Oostende. SC Wielsbeke trad zo in het seizoen 2008/09 voor de eerste maal aan in Derde Klasse. Het verblijf in Derde Klasse leek echter maar beperkt tot één seizoen, want de ploeg moest aanvankelijk sportief degraderen, maar op 17 juli besliste het arbitragehof van de KBVB dat Wielsbeke toch in Derde Klasse kon blijven. Deze uitspraak kwam er na een klacht van Wielsbeke, omdat La Louvière al halfweg de competitie geschrapt moest worden wegens te hoge schulden. In de nieuwe eindstand eindigde Wielsbeke nu 13de en was het behoud twee maand na de laatste match dan toch verzekerd.

 

In 2010 veranderde de naam van SC Wielsbeke naar KSC Wielsbeke door hun vijftigjarig bestaan. De club kende echter problemen en er waren fusieplannen met het naburige Racing Waregem. De plannen gingen niet door en sportief eindigde Wielsbeke in 2011 op ruime afstand op een laatste plaats en zakte zo terug naar Vierde Klasse. Het volgende seizoen ging het sportief niet beter en in 2012 zakte Wielsbeke terug naar eerste provinciale, de tweede degradatie op rij. In 2014 pakte KSCW net zoals in 1993 de beker van West-Vlaanderen.